Dania włoskiej Kuchni – prostota i przyjemność z spożywania

Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z dużej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają też pomidory, oliwki, czosnek oraz bezsprzecznie cebulę.

Restauracja przy Rynku Kraków

Złączenie właściwych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *