Restauracja przy Rynku Kraków

Prawdziwy włoski makaron innymi słowy jaki?
Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

restauracja w Krakowie

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie główne, a nie jako podstawowe węglowodany, jakie akompaniują pożywieniom jako danie akcesoryjne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest kolejnym wyśmienitym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do stereotypowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W związku z tym, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *